Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Την ένσταση της Ιπποκράτους ως προς τις επιλογές του υπουργού Οικονομικών, δηλαδή να μην θέσει εξ αρχής ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής συμφωνίας με την λογική ότι πρώτα πρέπει να τεθεί εντός τροχιάς το Μνημόνιο, έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας την εσπευσμένη συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Τετάρτη.Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ήδη επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και θα συμμετέχει στην συνάντηση αυτή. Το ζήτημα προέκυψε από δύο δεδομένα.

Την βεβαιότητα ότι η επόμενη δόση ύψους περίπου 30 δις ευρώ θα καταβληθεί αν όλα πάνε καλά τον Σεπτέμβριο. Την επιβεβαίωση της αίσθησης ότι το Eurogroup δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να συζητήσει επιμήκυνση των χρονικών περιθωρίων που θέτει το Μνημόνιο και άρα και η δανειακή συμφωνία εκ των προτέρων, δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί στην ΕΕ για την πορεία της ισπανικής και ιταλική οικονομίας.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο τον εκτροχιασμό του Μνημονίου τουλάχιστον σε βασικά ζητήματα, Μεταρρυθμίσεις, Αποκρατικοποιήσεις, Φορολογικό – Έσοδα, η τακτική που υιοθετήθηκε από τον υπουργό οικονομικών απέχει κατά πολύ τόσο από τις προεκλογικές τοποθετήσεις των τριών κομμάτων όσο και από το κείμενο προγραμματικών συγκλίσεων που έχει συνυπογραφεί.

Το ζήτημα λοιπόν είναι πολιτικό όπως ήδη παραδέχονται στην ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και όπως καταδεικνύει η σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Νικολόπουλο ο οποίος, ανεξάρτητα από προσωπικές τακτικές και φιλοδοξίες, έθεσε με την επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, πολιτικό ζήτημα εντός Νέας Δημοκρατίας.

Το ζήτημα αυτό ετέθη απερίφραστα από την στιγμή που ο αχαιός πολιτικός «προβλέπει» και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών ακόμη και «Εταίρου» (προφανώς υπονοεί την Δημοκρατική Αριστερά).

Η «εμπλοκή Νικολόπουλου» συμπίπτει χρονικά με δύο σημαντικά στοιχεία. Την έμμεση -πλην σαφή- επιλογή της κυβέρνησης να μην θέτει σήμερα ζήτημα ανατροπής των εργασιακών δομένων που προβλέπουν οι τελευταίες ρυθμίσεις (κατώτατος μισθός, μετενέργεια κλπ.) , θέμα που έθεσε με πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη εγκαινιάζοντας την ενεργοποίηση εντός και εκτός Βουλής του μετώπου της κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί κατά την κυβέρνηση μείζονος σημασίας κίνηση. Αυτή η επιλογή οδηγεί σε άμεση και μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη η πρώτες αψιμαχίες σε επίπεδο εμπροσθοφυλακής άρχισαν με πρωταγωνιστή την ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση μέρους του οργανισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων σε κεντρικό πεδίο μάχης με την κυβέρνηση ήδη από το Σάββατα με την ομιλία στη Βουλή του Αλέξη Τσίπρα.

zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου