Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ: ΤΟ GOLDEN BOY ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Οσμές συγκάλυψης παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων φαίνονται να υπάρχουν πίσω από την «άρνηση» του κ. Ηλία Γιάτσιου, πρώην ειδικού συνεργάτη υπουργών, να υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2009, 2010 και 2011.

Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr αφορά ένα αποκαλούμενο golden boy, δικηγόρο στο επάγγελμα, το οποίο έχει -κατά καιρούς- υπηρετήσει σε άκρως νευραλγικές θέσεις, τόσο κυβερνητικές όσο και σε εκείνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλούσιο βιογραφικό του ξεχωρίζουν οι υπηρεσίες του ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου, ως συμβούλου του πρώην γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, ως συμβούλου στο Εθνικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών καθώς και ως διευθυντή γραφείου του υπουργού ΥΠΕΚΑ.

«Ξέχασε» να υποβάλει δήλωση

Πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Γιάτσιου αλλά και τον τρόπο απόκτησής τους εγείρει το γεγονός ότι το εν λόγω στέλεχος δεν υπέβαλε -ως όφειλε- δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2009, 2010 και 2011.

Από έλεγχο που διενήργησαν οι «ράμπο» της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τον Δεκέμβριο του 2012 διαπιστώθηκε ότι ο πρώην ειδικός συνεργάτης του κ. Τσαλίδη (ο οποίος επί υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη ήταν γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας) «λησμόνησε» να υποβάλει δήλωση τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που, σύμφωνα με τον νόμο 3213/2003, απαγορεύεται ρητώς, όπως θα έπρεπε άλλωστε να γνωρίζει και ο κ. Γιάτσιος όντας δικηγόρος.


Παιδί-θαύμα

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο υπό έλεγχο δικηγόρος-ειδικός σύμβουλος έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να διοριστεί σε πολλές και σημαντικές θέσεις της κρατικής μηχανής.

Η συμμετοχή του στα «κοινά» ξεκίνησε το 2009, με τη θητεία του στο πλευρό του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου κ. Τρίγκα. Στον συγκεκριμένο δήμο διετέλεσε και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο υπηρέτησε και ως νομικός σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- τον Σεπτέμβριο του 2009, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μεσολάβησε, ώστε να διορισθεί με 18μηνη σύμβαση στο Εθνικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών, έχοντας μάλιστα συνολικές αμοιβές ύψους 27.000 ευρώ.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της πρόσληψης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα, η οποία μέσω καταγγελίας έκανε λόγο για προσλήψεις που καταπατούν κάθε ηθικό και νομικό κανόνα, καθώς πραγματοποιούνται χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες προκηρύξεις.

«Περισσότερο κατακριτέα είναι η στάση του γενικού γραμματέα Ε&Τ, ο οποίος με εκβιασμούς και με προφανή προσωπικά κίνητρα, όπως η εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα και το βόλεμα ημετέρων, απαξιώνει τον μόχθο και τα επιτεύγματα των εργαζομένων στα ΕΚ-Ι. Εδραιωμένη αντίληψη της Ομοσπονδίας μας είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΤ δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τα θέματα της Έρευνας και Τεχνολογίας, διότι θεωρούσε τα Ερευνητικά Κέντρα-Ινστιτούτα ως ένα κομμάτι του ''σπάταλου κράτους'', το οποίο έπρεπε να διαλύσει. Αυτή η αλλοπρόσαλλη και παλαιοκομματική αντίληψη των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Φίλιππου Τσαλίδη θα μας βρει διαμετρικά αντίθετους» ανέφερε η Ομοσπονδία χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και ακύρωσε τις -παράνομες όπως αποδείχθηκε- προσλήψεις.

Διευθυντής γραφείου υπουργού

Ακόμα πιο «λαμπρό», ωστόσο, ήταν το επόμενο επαγγελματικό βήμα του κ. Γιάτσιου, ο οποίος δεν προσελήφθη στο Εθνικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών, κατάφερε όμως -κατόπιν παρεμβάσεως Χατζηδάκη- να «χριστεί» διευθυντής γραφείου του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ, Γρηγόριου Τσάλτα.

Η πρόσληψη πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου του 2012, ωστόσο η νέα «ασχολία» του κ. Γιάτσιου δεν διήρκεσε πολύ, αφού απομακρύνθηκε από το υπουργείο έπειτα από δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου του 2012, επί υπουργίας Ευάγγελου Λιβιεράτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δικηγόρος εργάστηκε για αρκετό καιρό και στο γραφείο του γνωστού ποινικολόγου κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου.



zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου