Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: Ο ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ (ΦΩΤΟ)


Πώς η νομική επιστήμη εκ – παιδεύει την πολιτική

Η υπόθεση «Χαϊκάλης gate» που έλαβε διεθνή δημοσιότητα και έμελλε να «σφραγίσει»
το παρασκήνιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έφερε στο προσκήνιο και πάλι τον δικηγόρο – ποινικολόγο Παύλο Σαράκη.

Τον Οκτώβριο του 2013 είχε αναλάβει με επιτυχία την υπεράσπιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κκ Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου. Η μη προφυλάκιση τους - τότε - είχε προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό και δικαστικό status. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με προσωπική του εντολή διέγραψε τον δικηγόρο από τα μητρώα μελών της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ήταν πολιτικό στέλεχος. Προφανώς θεώρησε ότι το κομματικό καθήκον υπερτερεί του επαγγελματικού. Ο δικηγόρος από την πλευρά του αντέτεινε ότι για εκείνον προέχει το επαγγελματικό του καθήκον από την πολιτική καριέρα. «Απορρίπτω πολιτικές υπαγορεύσεις στη δικηγορική μου ιδιότητα», δήλωνε με στόμφο. Και το επανέλαβε και τον Ιούλιο του 2014, όταν ξαφνικά αποστασιοποιήθηκε από την υπεράσπιση του Κασιδιάρη.

Αρκετούς μήνες αργότερα ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Συμβούλου Επενδύσεων κ. Γιώργου Αποστολόπουλου, ο οποίος καταγγέλλεται στις Αρχές ότι επιχειρεί να εξαγοράσει ψήφους βουλευτών για λογαριασμό της Κυβέρνησης, που ηγείται ο κ. Α. Σαμαράς. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παύλος Χαϊκάλης προσκομίζει και δημοσιοποιεί video με τον Γ. Αποστολόπουλο να διαπραγματεύεται την εξαγορά της ψήφου του για την προεδρική εκλογή. Σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» το θέμα και στοχοποιεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η μοίρα στη ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Άλλους τους δικαιώνει και άλλους τους διαψεύδει, ενίοτε και ταπεινώνοντάς τους.

Η πολιτική (ίσως και η ποινική) θέση του Πρωθυπουργού εξαρτάται άμεσα από τη στάση στην υπόθεση του Γιώργου Αποστολόπουλου, ο οποίος αναθέτει την υπεράσπισή του στον κ. Παύλο Σαράκη!

Τραγική ειρωνεία ή καμώματα της μοίρας;

Αν το πολιτικό καθήκον υπερτερεί του καθήκοντος υπεράσπισης ενός συνηγόρου, τότε στη συγκεκριμένη υπόθεση ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης μπορούσε να χειριστεί την υπόθεση με ανάλογο τρόπο και να «εξοντώσει» εκείνον που διέταξε την πολιτική/κομματική διαγραφή του. Ως θεία δίκη θα μπορούσε να το εκλάβει και να χειριστεί ανάλογα τη συγκεκριμένη πολύκροτη υπόθεση και να πάρει εκκωφαντική ρεβάνς. Όμως για άλλη μία φορά και μάλιστα με εμφαντικό τρόπο απέδειξε ότι για εκείνον προέχει το επαγγελματικό του καθήκον. Η υπεράσπιση ενός κατηγορούμενου είναι ιερή για έναν ευσυνείδητο δικηγόρο. Πέρα και πάνω από αλλότρια ή προσωπικά συμφέροντα.


Ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης πιστός στο καθήκον του, σχεδίασε και εκτέλεσε μια ευφυή υπερασπιστική τακτική που δικαίωσε τον Γ. Αποστολόπουλο. Με λιτά και προσεκτικά βήματα ανέστρεψε την κατάσταση. Άφησε «χώρο» στην άλλη πλευρά να εκτίθεται με αντιφατικές δηλώσεις. Με επιλεκτικές διαρροές στα ΜΜΕ, προκάλεσε σύγχυση στην άλλη πλευρά. Αντί να απολογείται ο εντολέας του, στο τέλος απολογούνταν ο καταγγέλλων Χαϊκάλης για την πολιτική ηθική του και για τη νομιμότητα των ενεργειών του. Έτσι ήρθε ως φυσικό επακόλουθο το πόρισμα του Εισαγγελέα που έθεσε στο αρχείο την υπόθεση. Μάλιστα σε σχετική δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» το 56% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο Παύλος Χαϊκάλης ψεύδεται ενώ μόλις το 34% θεωρεί ότι οι καταγγελίες του είχαν βάση. Το άστρο του ποινικολόγου Σαράκη έλαμψε και πάλι, συνάμα με αυτό των Χριστουγέννων. Υποχρέωσε τους πάντες να αναγνωρίσουν τη δικηγορική του αξία. Την ίδια ώρα – τραγική ειρωνεία – ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να αποφύγει τελικά την εκλογική αναμέτρηση.

Είναι βέβαιον ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί δίδαγμα για όλους εκείνους που προσεγγίζουν μία επαγγελματική προσωπικότητα με μικρόνοια και κομπλεξική ιδεοληψία αντί με τη διαύγεια της αξιοσύνης. Είναι τα καμώματα της μοίρας που λειτουργούν ενίοτε ως Θεία Δίκη!

Ποιός είναι ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης.

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο από γονείς βιοπαλαιστές. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, «χαλυβδώνοντας» τον ψυχισμό του και τη θέληση του για διάκριση. Οι συνομήλικοί του συμπατριώτες τον θυμούνται να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς του, της περιβόητης «ντούτσαγας» του Αγρινίου. Ήταν πολύ καλός μαθητής και διετέλεσε πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 4ου Λυκείου Αγρινίου. Τα καλοκαίρια εργάζονταν ως εργάτης, όντας ανήλικος, στην τοπική βιομηχανία πλαστικών με την επωνυμία «Μεταλλοπλαστική Αγρινίου».

Οι νεώτεροι συμπατριώτες του, τον θυμούνται από την εμπλοκή του στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας της πόλης, τον Παναιτωλικό ΓΦΣ. Ήταν το 2004, όταν ο Παναιτωλικός κινδύνευε με υποβιβασμό και διάλυση. Ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε ο Παύλος Σαράκης και μαζί με άλλους κατόρθωσαν να τον διασώσουν και να τον μεταβιβάσουν στη συνέχεια στον τωρινό ισχυρό μέτοχο κ. Κωστούλα.

Είναι πράγματι εντυπωσιακή η πορεία του. Φτωχόπαιδο από το Αγρίνιο που σπούδασε εργαζόμενος Νομικά στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη, συμμετέχοντας παράλληλα στην Ιταλική πολιτική ζωή με τους Χριστιανοδημοκράτες του Giulio Andreotti, για να γυρίσει στην Αθήνα δημιουργώντας από το μηδέν ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία.

Είναι άριστα καταρτισμένος νομικά, ευγενικός αλλά μαχητικός με επιλεγμένη έμπιστη δικηγορική ομάδα στο πλευρό του, με δικηγορικό γραφείο που διαθέτει ειδικούς συνεργάτες ερευνητές αλλά και γραφείο τύπου, μα πάνω απ’ όλα «λομπίστας».

«Όταν θέλει κάτι πολύ, θα το κερδίσει είτε με το καλό, είτε ανορθόδοξα» λέει άνθρωπος που έχει συνεργαστεί μαζί του.

Το Δεκέμβριο του 2007 δέχθηκε άνανδρη δολοφονική επίθεση τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Εντολείς του συμβολαίου θανάτου αντίδικοί του σε υπόθεση διαφθοράς. Θεωρούνταν τότε «ξεγραμμένος» επαγγελματικά αλλά επανήλθε μετά από μία διετία το ίδιο μαχητικά και πρωταγωνιστικά.

Έχει συμμετάσχει ως υπερασπιστής σε πολύκροτες ποινικές δίκες, όπως στη δίκη του εφοπλιστή Παναγόπουλου, υπερασπιζόμενος βασικό κατηγορούμενο που βαρύνονταν για δολοφονίες, στη δίκη της απαγωγής της κόρης του δημάρχου Ιωαννίνων, σε πολύκροτη δίκη «βεντέτας» στην Κρήτη, στη δίκη της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού των Ριζαϊ και Παλαιοκώστα.
Υποθέσεις μείζονος σημασίας όπως αυτής των «στημένων» αγώνων στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αλλά και σ΄αυτή την «υπόθεση της Χίου» με τους Τούρκους ακροαριστερούς τρομοκράτες, ο Παύλος Σαράκης βρίσκεται μεταξύ των υπερασπιστών των κατηγορουμένων. Τον περασμένο Νοέμβριο ανέλαβε την υπεράσπιση βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση του πλοίου NOOR 1 που αφορά μεταφορά τόνων ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα.

Η επαγγελματική του αξιοσύνη αναγνωρίζεται ακόμη και από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση. Συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των προτεινόμενων δικηγόρων για Αμερικανούς πολίτες στην Ελλάδα.

Τον εξιτάρουν οι δύσκολες υποθέσεις και είναι αλήθεια ότι διακρίνεται για το χειρισμό τους, τόσο εντός της αιθούσης του ακροατηρίου όσο και επικοινωνιακά εκτός αυτών. Το δικηγορικό του γραφείο παρέχει νομική υποστήριξη σε επιφανείς επιχειρήσεις και σε ισχυρούς οικονομικά παράγοντες.

Ασχολείται ενεργά με τα κοινά. Έχει ανεπτυγμένη αίσθηση του Δικαίου. Παρ’ όλο που είναι πλέον ένας συστημικός παράγοντας του δημοσίου βίου, δεν διστάζει να «κοντράρεται» με τις εξουσίες. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Γλυφάδα με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Στέλιου Δίβαρη, ερχόμενος πρώτος σε ψήφους.

Αδερφός του είναι ο διακεκριμένος Ιατρός – Πλαστικός Χειρούργος Πέτρος Σαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου