Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: "OI ΓΟΡΔΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ, ΚΟΒΟΝΤΑΙ!"...


Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις εθνικές εκλογές
και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ. Ένας μήνας πυκνός σε πολιτικά γεγονότα με αποκορύφωμα τη μεγαλοπρεπή «κωλοτούμπα με κασκόλ» στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής (20 Φεβρουαρίου) και την επιστολή υποταγής του Υπ.Οικ. Γ. Βαρουφάκη (Τρίτη 24 Φεβρουαρίου), στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, απεμπολούνται οι περισσότερες και πιο ηχηρές προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ).

Για τους ψύχραιμους αναλυτές ήταν περίπου βέβαιη αυτή η εξέλιξη. Με άδεια κρατικά ταμεία δεν αρκούν οι καλές προθέσεις σε μία διαπραγμάτευση. Η υποχώρηση είναι φυσικό επακόλουθο της υπεροχής του αντιπάλου. Για εμάς όμως τους «αντιδραστικούς» Έλληνες ήταν αρνητική έκπληξη αλλά και απογοήτευση. Εμείς έχουμε την αντίληψη ότι «οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται!». Το πολιτικό πρόβλημα για την πατρίδα μας επανέρχεται. Γιατί το λέω αυτό;

Μέχρι σήμερα πάρα πολλοί συμπατριώτες μας πίστευαν ότι με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα γίνονταν ένα νέο ξεκίνημα πέρα και μακριά από την μνημονιακή λογική που κατέστρεψε τη χώρα και θρυμμάτισε την κοινωνία. Δυστυχώς επιστρέψαμε στα ίδια και πιθανόν χειρότερα. Η ύφεση θα συνεχιστεί, ο χρηματοδοτικός εκβιασμός των εταίρων μας παγιώνεται σε «μαρτύριο της σταγόνας». Εξαγγέλλεται εκ νέου η περιβόητη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, που αργά ή γρήγορα, μέσω της νέας έννοιας του «περιουσιολόγιου» θα εξελιχθεί και πάλι σε φόρο-σαφάρι εναντίον της μεσαίας τάξης και όλων εκείνων που «ματώνουν» πληρώνοντας λάθη και αμαρτίες τυχοδιωκτών πολιτικών ( αλλά και πολιτών).

Όλοι αυτοί οι Έλληνες που πίστεψαν και στήριξαν εκλογικά και πολιτικά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι για μία ακόμα φορά διαψεύσθηκαν. Δημιουργείται έτσι, ένα εσώψυχο κενό που προκαλεί ή και μεγεθύνει το σύνδρομο φόβου στους πολίτες για τις μελλοντικές εξελίξεις. «Δολοφονήθηκε» η ελπίδα για μια άλλη διακυβέρνηση με εθνική πολιτική στρατηγική, ικανή σε βάθος χρόνου να δομήσει μια νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.

Εδώ είναι το μείζον θέμα. Πού θα επενδύσουν τώρα πολιτικά οι πολίτες τις ελπίδες τους? Στη ΝΔ του Α. Σαμαρά που τώρα δικαιολογημένα κομπορρημονεί για την κυβίστηση των επικριτών του; Μάλλον ΟΧΙ, είναι φθαρμένο πολιτικά «προϊόν» μετά και το πρόσφατο αποκρουστικό κυβερνητικό προφίλ της. Η κεντροαριστερά (ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ) έχει προβλήματα ηγεσίας αλλά και φυσιογνωμίας. Απομένει η Χ.Α και το ΚΚΕ. Μία τέτοια πολιτική κατάσταση θα είναι εκρηκτική και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη δημόσια εικόνα και την πολιτικό-κοινωνική κατάσταση της χώρας.

Ο εθνικός μας διαπραγματευτής και Υπ.Οικ. Γ. Βαρουφάκης, έχοντας πλέον και την εμπειρία των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων στη διαπραγμάτευση, δήλωσε σε Γαλλικό περιοδικό: «Εάν κόμματα φιλοευρωπαϊκά και δημοκρατικά σαν το δικό μας οδηγηθούν στην ασφυξία, και εάν οι λαοί που τα εξέλεξαν σπρωχτούν στην απόγνωση, τα μοναδικά άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές και όλοι αυτοί που ζουν με τον φόβο και το μίσος. Αυτό που έχω να πω στους ομολόγους μου είναι το εξής: Εάν θεωρείτε ότι είναι συμφέρον σας να καταστρέψετε κόμματα προοδευτικά σαν το δικό μας, μόλις λίγες μέρες μετά την εκλογή μας, θα πρέπει να περιμένετε να αντιμετωπίσετε το χείριστο».

Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται επιφανειακά και περιληπτικά αλλά δυστυχώς κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να επιχειρήσουμε να πούμε την αλήθεια; Τι εννοώ. Σε μία χώρα με δημόσιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο, όπου περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 1 εκατ. Έλληνες απασχολούνται στο δημόσιο και ευρύτρο δημόσιο τομέα, 1,5 εκατ. Έλληνες είναι άνεργοι και 4 εκατ. Έλληνες είναι συνταξιούχοι το σύστημα με το οποιοδήποτε ευρωφιλοσοφικό-πολιτικό-λογιστικό-οικονομικό μοντέλο δεν βγαίνει. Πρέπει να αλλάξει. Δηλαδή να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και για να αλλάξει πρέπει να επιλέξουμε πλαίσιο δράσης. Αυτό της Ευρωζώνης δεν μας αντέχει, δεν μας ταιριάζει και δεν αλλάζει όπως εμείς το θέλουμε. Εμείς οι νομικοί όταν έχουμε υπόθεση με έναν αποτυχημένο γάμο, επιδιώκουμε ένα επιτυχημένο διαζύγιο. Πως άραγε θα γίνει αυτό; Είναι εύκολο να το πετύχουμε;

Να προετοιμάσουμε προσεκτικά το μέλλον μας, το πέρασμα στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Με εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης και αναδόμησης της πατρίδας μας. Στην Ευρώπη αλλά χωρίς ευρωδυναστεία.

Με εργασία και υπομονή. Σίγουρα χρειάζεται πολύ εργασία και περίπου 10 χρόνια προσπάθειας. Είμαστε διατεθειμένοι να εργασθούμε και να κάνουμε υπομονή; Αν ναι, τότε κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανέρθουμε στα προηγμένα έθνη της Ευρώπης. Διαφορετικά, ο τρίτος κόσμος απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα παράλια της Κρήτης. Ο νοών νοείτω . . .

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΛΕΙΟ"

1 σχόλιο:

  1. φυσικά για τα χάλια αυτά, δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ονοματεπώνυμο και οφείλεις να τους πεις... Θυμαμαι κάποια κουφια λόγια ... Μεσα στο Ευρώ θα έχουμε σταθερότητα, ανάπτυξη, ευημερία κλπ, κλπ. Ας ψάξουμε αυτές τις ΄ρννοιες να τις βρούμε σήμερα στο Ευρώ μας.. Ολεθρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή